
Η δημιουργία κοσμημάτων από πολυμερικό πηλό.
Πρώτη φορά έπιασα πηλό στα χέρια μου κατά τη διάρκεια των εικαστικών εργαστηρίων που συμμετείχα όταν ήμουν στο Λύκειο. Κάθε εβδομάδα φτιάχναμε και κάτι νέο είτε με πηλό είτε με χάντρες και διάφορα άλλα υλικά.
Το συγκεκριμένο είδος πηλού διαφέρει με άλλα είδη που κυκλοφορούν. Να πω πως χρησιμοποιούσαμε την εταιρεία Staedtler – fimo soft. Έτσι έμαθα αυτή την εταιρεία και συνεχίζω να τη χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα.
Πολυμερικός πηλός – Σημασία
Αρχικά, θέλω να γράψω τι είναι ουσιαστικά ο πολυμερικός πηλός. Με λίγα λόγια είναι ένα είδος μοντελισμού, ένα είδος τέχνης που κατασκευάζεις ό,τι μα ό,τι θέλεις, κοσμήματα, διακοσμητικά για το σπίτι, το γραφείο, το μαγαζί κ.λ.π. Εγώ χρησιμοποιώ την εταιρεία που ανέφερα παραπάνω Staedtler – fimo soft. Υπάρχουν και άλλα είδη fimo. Αυτό που μου ταιριάζει εμένα στα κοσμήματα που φτιάχνω είναι τo fimo soft.Το συγκεκριμένο είδος πολυμερίζεται. Δηλαδή, από μαλακός και εύπλαστος ο πηλός, όταν θερμανθεί, σκληραίνει. Είναι απαραίτητο και αναγράφεται πάνω στις οδηγίες ότι ο συγκεκριμένος πηλός χρειάζεται ψήσιμο.
Που γίνεται το ψήσιμο;
Μεγάλη προσοχή στο ψήσιμο του πολυμερικού πηλού. Σύμφωνα με τις οδηγίες, το ψήσιμο γίνεται στους 110 βαθμούς για 30 λεπτά. Αν ψηθεί λίγα λεπτά παραπάνω δεν παθαίνει κάτι αλλά δεν χρειάζεται. Το σημαντικότερο από όλα είναι να μην ψηθεί στο οικιακό φούρνο που ψήνουμε το φαγητό μας. ΠΟΤΕ! Χρειάζεται να προμηθευτείτε ένα μικρό φουρνάκι, όπως έκανα κι εγώ, και να ψήνετε εκεί ΜΟΝΟ τον πηλό σας.
Μετά το ψήσιμο
Όταν έχουμε ψήσει όλα όσα φτιάξαμε, τοποθετημένα με λαδόκολλα πάνω στο ταψί, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Όταν κρυώσουν μπορούμε να τα λειάνουμε, αν χρειάζεται και να τα γυαλίσουμε, αν θέλουμε με διάφορα βερνίκια ή και ρητίνες.
Σημείωση: Τα δικά μου κοσμήματα άλλα είναι γυαλισμένα με διάφανο βερνίκι κι άλλα δεν είναι γυαλισμένα, αλλά ματ. Σε κάθε κόσμημα, για να είστε ενήμεροι, αναγράφω στην περιγραφή τα υλικά που είναι φτιαγμένο το κάθε κόσμημα.